Головна » Статті » Пам*ятки для населення

БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНИМИ ПРИ ЗБИРАННІ ТА ВЖИВАННІ ГРИБІВ!

Навіть, якщо не знайдеш жодного гриба, вдосталь надихаєшся цілющим лісовим повітрям. А коли вже натрапиш на грибне поле, то радості і щастю немає меж.
Гриби – дарунок лісу, справжня комора корисних речовин. Кількість білків у свіжих грибах складає 2-3%, а в сушених – до 30%. Це більше, ніж у багатьох овочах і м’ясі. Клітковини в сухих грибах до 20 %, вуглеводів – приблизно 15%, до 10 % жироподібних речовин. Гриби містять багато різноманітних органічних кислот, ферментів, мінеральних речовин, хоча за вмістом вітамінів займають останнє місце.

ПРОТЕ... ПАМЯТАЙТЕ!!!
У грибах є дві особливі речовини – глікоген - тваринний крохмаль, якого в рослинах немає, і фунгін – білкова речовина, схожа на хітин. Через велику його кількість гриби важко засвоюються організмом і ускладнюють діяльність печінки.
Тому не можна частувати грибами дітей, вагітних, жінок, які годують груддю немовлят та людей похилого віку.
Категорично заборонено вживати гриби людям, що мають захворювання органів травлення, нирок і печінки, оскільки така їжа лише загострює захворювання. Всім іншим гриби вживати можна, але також в обмеженій кількості: не більше 200 грамів - за один прийом.
Основними причинами отруєнь грибами є: вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних, споживання старих або зіпсованих грибів, а також тих, що мають «двійників» або змінилися внаслідок мутації (такі небезпечні двійники є навіть у білих грибів і підберезовиків).
Симптоми отруєння грибами: нудота, блювання, біль у животі, розлад шлунку, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, пронос, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Перші симптоми отруєння грибами можуть проявитися як через кілька хвилин після вживання їх в їжу, так і через кілька годин. Ознаки грибного отруєння залежать від виду, кількості з'їдених грибів, віку та стану здоров'я потерпілого.

ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ
1. Викликати швидку медичну допомогу.
2. Ще до її прибуття необхідно негайно промити шлунок: випити 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натиснути пальцями на корінь язика, щоб викликати блювання; коли промивні води стануть чистими, прийняти активоване вугілля (1 таблетка на 10 кг ваги).
3. Після надання первинної допомоги дати постраждалому випити міцний чай, каву або злегка підсолену воду для відновлення водно-сольового балансу; покласти на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
4. Вживати будь-які ліки та їжу, а особливо алкогольні напої забороняється – це може прискорити всмоктування токсинів.
5. З’ясувати, хто вживав разом із постраждалим гриби, провести профілактичні заходи. Для визначення причини отруєння потрібно залишити до прибуття лікаря залишки грибів.

ЩОБ УНИКНУТИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ, РЕКОМЕНДУЄМО ЗАПАМ’ЯТАТИ ЦІ ПРОСТІ ПРАВИЛА:

1. Збирайте і купляйте лише добре знайомі вам гриби, в яких ви упевнені, що вони їстівні.
2. Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у радіаційно- та хімічно небезпечних зонах.
3. Ніколи не куштуйте сирі гриби на смак.
4. Не залучайте до збирання грибів дітей.
5. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
6. Перед вживанням ще раз перегляньте зібрані гриби, викиньте червиві, старі, підозрілі.
7. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
8. При приготуванні кип'ятіть гриби у воді 7-10 хв., після чого відвар злийте. Лише тоді їх можна варити або смажити.
9. Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, що використовуються для соління: грузді, вовнянки та ін., які містять молочний сік, тим самим ви позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
10. В жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
11. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже тяжке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися краще викинути.

Матеріал підготувала методист обласного методичного кабінету навчально-методичного центру ЦЗ та БЖД Закарпатської області Груник Н.В.

 

Категорія: Пам*ятки для населення | Додав: Nataly (10.07.2017)
Переглядів: 6 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0