Головна » Статті » Пам*ятки для населення

ЧАЙ –НАПІЙ НА КОЖЕН ДЕНЬ

Чай — смачний і корисний напій. Проте користь чаю багато в чому залежить про того, як його приготувати.

Ще в давнину лікарі нараховували більше 24 лікувальних ефектів, якими володіє чай. І це не дивно: чай містить близько 300 хімічних сполук, деякі з яких досі повністю не визначені.Він зміцнює імунітет, допомагає в боротьбі із зайвими кілограмами (якщо його пити без цукру), покращує діяльність серцево-судинної системи, а також допомагає підбадьоритися вранці.

Речовини, які містяться в чаї одночасно надають збудливу і заспокійливу дію на організм, тому підбадьорлива дія чаю не така виражена, як у кави.

Отже, яким повинен бути чай, щоб він приніс вам максимальну користь:

1. Все добре, що в міру.

Як відомо, корисним чи шкідливим той чи інший продукт робить його доза. Навіть найкорисніший чай може нашкодити вам, якщо його вживати в необмеженій кількості. Лікарі рекомендують обмежитися 2 чашками міцного чаю на добу. Якщо ви віддаєте перевагу «слабкому» чаю, то можете собі дозволити 4 чашки.

2. Пийте чай вчасно.

Як вже згадувалося вище, чай надає на організм підбадьорливу дію. Такий ефект виявляється завдяки вмісту в чаї кофеїну. Тому чай не рекомендується вживати ввечері, оскільки в такому випадку можуть виникнути проблеми із засинанням. Якщо випити чай в першій половині дня, то кофеїн встигне повністю метаболізуватися, що допоможе вам швидше заснути.

3. Лимон чаю ворог.

У чаї міститься велика кількість антиоксидантів, що благотворно впливають на організм людини. При покупці чаю звертайте увагу на його термін придатності. Чим свіжіший чай, тим більше в ньому міститься антиоксидантів. А ось звичка додавати в чай ​​лимон знижує цінність напою, оскільки лимон зменшує кількість антиоксидантів у чаї.

4. В пакетиках або великолистовий?

Якісність чаю в пакетиках вельми сумнівна: для виробництва такого чаю зазвичай використовується низькосортна сировина, в тому числі відходи від виробництва інших видів чаю.Листя чаю, призначеного для розфасовки в пакетики, сильно подрібнюється, що дозволяє його швидко заварювати. Вибираючи чай в пакетиках, звертайте увагу на чистоту коробки. Якщо вона брудна, в ній є чорний порошок, то, швидше за все, якість цього чаю дуже низька, і при його виробництві застосовуються різні добавки. Для того щоб целюлозний пакетик зберігав свою цілісність в окропі, то його при виробництві обробляють спеціальними синтетичними речовинами. У цьому зв’язку великолистовий чай більш корисний.

5. Скільки заварювати чай?

Не можна забувати, що смак навіть гарного чаю можна легко зіпсувати неправильним заварюванням.Нагадаємо «золоте правило чаювання»: 2-5-6 хвилин заварювання. Якщо ви хочете отримати підбадьорливий чай, випийте його після двох хвилин заварювання. Чай, заварений протягом п'яти хвилин, має заспокійливий ефект, а заварюючи чай протягом шести хвилин — ви отримаєте напій без ефірних олій.Якщо чай заварювати дуже довго, то чайні поліфеноли і ефірні масла в ньому окислюються, через що псується смак і знижується поживна цінність напою.

6. Не пийте чай відразу після їж.

Якщо у вас є звичка пити чай відразу після їжі, то постарайтеся від неї позбутися. Вся справа в тому, що пиття після їжі суттєво уповільнює процес травлення, що в подальшому може призводити до порушення діяльності шлунково-кишкового тракту.

Пити зелений чай можна і після сніданку, і після обіду — це дуже корисний, підбадьорливий напій, багатий антиоксидантами і біологічно активними речовинами. Можна і з медом, але не додаючи його в окріп.

7. Не заварюйте чай двічі.

Багато хто з нас в цілях економії застосовують для заварки вже використаний пакетик чаю або використовують стару заварку . Така економія недоцільна, оскільки в такому чаї вже практично не залишається ніяких корисних речовин. Більш того, деякі сорти чаю через годину після заварки починають виділяти токсичні речовини, тому використовувати чай вдруге не рекомендується.

8. Температура води для чаю.

Яка оптимальна температура води для заварювання чаю? Тут все залежить від самого чаю. Наприклад, чорні сорти найкраще заварювати водою температурою 90 градусів за Цельсієм. Для зеленого чаю варто використовувати воду температурою 80-85 градусів. Для червоного і білого чаїв рекомендована температура води становить 60-70 градусів.

9. Якщо з’явилася піна.

Якщо при заварюванні чаю з’являється піна, то це вірна ознака того, що ви правильно заварили чай. Піну слід розмішати ложечкою, щоб вона увійшла у відвар. Якщо піна має неприємний запах, то можете її прибрати.

10. Окріп чаю перешкода.

Чай рекомендується заварювати у великих порцелянових чайниках, так щоб в заварку не потрібно було додавати окропу. Тому готуйте відвар потрібної міцності, і після декількох хвилин настоювання розливайте по чашках, не розводячи його окропом.

Матеріал підготувала методист обласного методичного кабінету НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області Треніна А.С.

Категорія: Пам*ятки для населення | Додав: Nataly (09.02.2016)
Переглядів: 118 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0