Головна » Статті » Пам*ятки для населення

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНІ ВЕСНЯНІ ВІТАМІНИ?

Згадається, що після зими нічого так не смакує, як ранні салат, редиска чи огірок, хоч багато з цих продуктів сьогодні можна придбати навіть посеред зими. Але саме навесні, коли ними рясніють ряди на ринках і яскраві вітрини супермаркетів, нам так і кортить дізнатись, яка ж та весна на смак.

Але варто пам’ятати, що при купівлі і споживанні ранніх овочів головне – почуття міри.

Невелику кількість нітратів і ще меншу кількість нітритів наш організм зможе протягом короткого часу вивести, але коли він ними перенасичується, це призводить до важких форм отруєнь, тому фахівці застерігають, що починати вживати городину потрібно поступово, бо можна так «потішити себе», що організм збунтується.

Ранні овочі та фрукти можуть призвести до серйозних отруєнь. Відбутися це може унаслідок перенасичення організму пестицидами та нітратами, що містяться в певних кількостях в овочах, вирощених «у прискореному режимі». Недобросовісні виробники свідомо перевищують допустимі дози добрив, в результаті отримують апетитні на вигляд, але не завжди смачні і ще частіше некорисні плоди.

Насамперед не можна давати ранні овочі та зелень вагітним та дітям до трьох років, а старшим – дуже обережно, та все ж краще утриматись. Рання городина виросла в теплицях, без сонячного світла й тепла, тільки на воді та добривах. Та мінімальна користь, яку вона може принести, не варта ризику нею ж отруїтися.

Існує кілька простих правил, керуючись якими можна знизити ризик отруєння нітратами:

1. Максимум нітратів в овочах та фруктах накопичується перед початком їхнього дозрівання. Тому незрілі овочі можуть містити більше нітратів, ніж ті самі, але нормальної стиглості.

2. Не варто споживати овочі, які швидко м’якнуть та псуються (вірогідна причина – надлишок нітратів).

3. У деяких овочах вміст нітратів можна оцінити візуально. Так, небезпечним є картопля, кабачки, які під шкіркою мають незвичний жовтий колір. У моркви увагу має привернути світла серцевина коренеплоду.

Кілька нехилих порад можуть допомогти вашій родині вберегтися від негативних наслідків споживання ранніх овочів.

Овочі, які споживаємо у сирому вигляді (такі, як салат, редиска, зелена цибуля, шпинат), можна покласти перед вживанням на кілька годин у воду, яку час від часу міняти.

Нітрати в більшій кількості зосереджуються біля основи плодів, в стеблах і черешках – вживайте в їжу тільки листя петрушки, вирізайте качан і стебла-прожилки у капусти, шпинату, листового салату, відрізуйте основу у овочів приблизно на один сантиметр.

Різні овочі та фрукти по-різному вбирають добрива, найбільш схильними до накопичення в собі нітратів є листовий салат і зелень, капуста, кабачки й огірки, морква і буряк

Значно безпечнішими за аналоги є продукти, які пройшли кулінарну теплову обробку. Так, нітрати руйнуються під дією високих температур. Також слід пам’ятати, що майже усі овочі та фрукти найбільше нітратів накопичують ближче до поверхні – тож їх бажано очистити.

До речі, нітрати – це природні продукти всіх рослин, вони життєво необхідні для їх росту та розвитку. Однак через використання азотних добрив їх вміст в овочах і фруктах може перевищувати допустимі норми.

Обираючи продукти, зупиніть свій вибір на овочах середнього розміру. Адже цілком імовірно, що овочі-гіганти підживлювали і обробляли надмірною кількістю нітратів і пестицидів.

Всі знають, що краще всього приступати до вживання овочів і фруктів з настанням сезону їхнього природного дозрівання.Якщо вам захотілося свіжих овочів, то згадайте, скільки користі ви від них отримаєте, а скільки шкоди.

Матеріал підготувала методист обласного методичного кабінету Треніна А.С.

Категорія: Пам*ятки для населення | Додав: Nataly (20.04.2015)
Переглядів: 37 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0