Головна » Статті » Пам*ятки для населення

ЧИСТА ВОДА ЗАПОРУКА ВАШОГО ЗДОРОВ'Я

    Серед всіх речовин наявних на Землі, вода, завдяки своєрідності своїх фізичних і хімічних властивостей, займає виняткове становище в природі і грає особливо важливу роль у житті людини. Вода займає 70% поверхні Землі і складає 70% маси людини.

    Вода це прозора рідина без запаху, смаку і без кольору. 

    Природна вода ніколи не буває цілковито чистою. У ній завжди містяться розчинені речовини, а інколи й нерозчинні домішки. Найчистішою є дощова і снігова вода.

    Однак вода містить і токсичні речовини. Вони потрапляють у воду в результаті промислових викидів, сільськогосподарських стоків, побутових відходів. Щорічно у водні басейни потрапляють тисячі хімічних речовин з непередбачуваною дією, багато хто з яких представляють собою нові хімічні сполуки. У воді можуть бути виявлені підвищені концентрації токсичних важких металів (як кадмію, ртуті, свинцю, хрому), пестициди, нітрати і фосфати, нафтопродукти, поверхнево-активні речовини. Як відомо, щорічно в моря й океани потрапляє до 12млн. тонн нафти.

    Якість води, яку ми п’ємо, прямо впливає на стан нашого здоров’я. Якщо під рукою немає спеціального фільтру для води, очистити воду можна за допомогою нескладних способів:

  1. Кип'ятіння. Хоча правильніше було б його називати методом стерилізації, адже кип’ятіння знищує у воді як шкідливі, так і корисні мікроорганізми. Кип’ятити воду для повного очищення від бактерій і мікроорганізмів необхідно не менше 10 хвилин. Але потрібно знати міру, оскільки в процесі довгого кип’ятіння водопровідної води в ній утворюється такий канцероген, як трихлорметан, і відбувається збільшення концентрації солей важких металів.
  2. Відстоюємо воду. Наливаємо в ємність воду і даємо їй можливість відстоятися близько 8 годин. При цьому ємність кришкою не накриваємо, надавши воді можливість «дихати». Через 4 години з води випаруються майже всі летючі домішки, в тому числі і хлор, яким доблесні комунальні служби наповал убивають гіпотетичні хвороботворні бактерії і мікроби. Ще через 4 години більшість солей важких металів, розчинених у воді, осядуть на дно у вигляді малопомітного осаду.
  3. Заморожування. Для цього візьміть посудину із краями, розширеними догори (найкраща форма - перевернутий конус), але не алюмінієву, бо вона перетворює нітрати на отруйні нітрити. Годин через 12 вода замерзне. Облийте металеві краї посудини гарячою водою, і випаде крижина. По краях лід чистіший, в середині й на дні - каламутний, жовтуватий. Річ в тому, що вода замерзає при нулі градусів за Цельсієм, а сольові розчини - при нижчій температурі. Тому спочатку замерзає чиста вода, яка витісняє солі до центру посуду. Витопіть гарячою водою жовту серединку - а решту талої води можна вживати.

     Можна і простіше зробити: визначити час, за який у вашій морозильній камері замерзає вода без солей.

   Але врахуйте, що найпершою при температурі 3,8 градуса Цельсію замерзає важка вода, яку бажано видалити. Решта води замерзає при 0 градусів. Отож краще дочекатися появи перших крижинок, прибрати їх, а тоді сміливо заморожувати решту води.

  1. Насичуємо воду кремнієм. Шматочки купленого в аптеці кремнію ретельно промиваємо, поміщаємо в скляну посудину і заливаємо водою. Розміщуємо в приміщенні з кімнатною температурою і природним освітленням, але так, щоб прямі сонячні промені не потрапляли на ємність з водою. Через 2-3 дні вода буде готова до вживання.

    Кремній, будучи дуже сильним активатором води і володіючи бактерицидними властивостями, за час настоювання наситить воду своїми частками на молекулярному рівні, а значить крім очищення додасть такій воді ще й лікувальних властивостей. Насичена кремнієм вода дуже смачна, не містить бактерій і довго зберігається.

  1. Очищаємо активованим вугіллям. На дно ємності поміщаємо 10 таблеток активованого вугілля, зав’язаних в імпровізований мішечок з марлі чи медичного бинту і заливаємо від 8 до 10 літрів води. Щоб уникнути розмноження різних бактерій і мікроорганізмів ємність з водою слід поставити в прохолодному приміщенні.

      Через 8 годин активоване вугілля, що є дуже сильним абсорбентом, поглине більшу частину шкідливих речовин, а вода позбудеться неприємних запахів і значно покращить свій смак.

  1. Чистимо воду сріблом. У посуд з набраною для очищення водою опускаємо столове срібло або срібні монети. Через 10-12 годин іони срібла, розчинені у воді, очистять її від бактерій. Така «срібна» вода буде зберігатися дуже тривалий час, не втрачаючи своїх смакових якостей. Невеликий мінус – вироби зі срібла після тривалого застосування доведеться чистити.

     За бактерицидним впливом срібло значно перевершує хлорку, карболову кислоту й інші сильні дезінфікуючі засоби. Спосіб очищення води сріблом дуже поширений у моряків, підводників і космонавтів.

  1. За допомогою вина. На один літр води добавляємо 300 грам білого сухого молодого вина і даємо настоятися 15 хвилин. Після чого можна вживати.
  2. За допомогою йоду або оцту. На один літр води добавляємо 5 капель розчину 5% йоду або чайну ложку оцту і дати настоятися від 2-5 годин.
  3. За допомогою народних методів. Добавити в воду гроно горобини, кору дуба, листя черемхи та дати настоятися 12 годин.

Матеріал підготувала методист обласного методичного кабінету  Треніна А.С.

Категорія: Пам*ятки для населення | Додав: Nataly (23.10.2014)
Переглядів: 147 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0