Головна » Статті » Пам*ятки для населення

ЯГІДНИЙ БУМ!

Літо – це період смачної і здорової їжі, що ми можемо вигідно використовувати. Зараз найкращі фрукти і ягоди до ваших послуг. Вони дозволяють отримати всі необхідні для нашого організму елементи і задоволення від прийому їжі, анітрохи не ризикуючи додати у вазі. 
Протягом багатьох століть ягоди були невід’ємною частиною нашого раціону харчування, однак відносно недавно вчені стали цікавитися вмістом в них корисних речовин та їх користю для здоров’я. З’ясувалося, що ягоди всіляких видів, починаючи від полуниці та малини і закінчуючи вовчими ягодами і ягодами асаї, мають властивість захищати від раку, недоумства і інших хвороб.
Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує з'їдати щодня півкілограма овочів і фруктів, відсутню кількість можна доповнити ягодами. Якщо фрукти не включені в раціон, то можна з'їдати тільки ягоди. Тому 10 кг за літо - це навіть мало.
І не думайте, що якщо ви наїлися ягід влітку, то легко можна жити без них взимку.
Які ягоди корисніші: кислі чи солодкі, чорні або червоні.
Насправді, всі ягоди корисні. За смаком можна визначити, скільки в ягоді вуглеводів або калорій. Якщо ягода кисла, то, скоріше за все, в ній багато органічних кислот, а от калорійність може бути та ж, що і в солодкій ягоді. Диня, наприклад, чим солодша, тим калорійніша.
Ягоди мають унікальний вітамінно-мінеральний склад. Наприклад, вітамін С у червоних ягодах у рази більший ніж у лимоні. Завдяки антиоксидантам - вітамінам А і С, ягоди продовжують молодість нашого організму, допомагають регенерації і відновленню клітин різних тканин і органів. Усі ягоди містять багато калію, червоні і сині ягоди є джерелом заліза і фолієвої кислоти.
Полуниця - єдина в світі ягода, насіння якої розташоване зовні, а не всередині плоду. Вміст цукру в полуниці мінімальний, проте присутні речовини, які за своїми властивостями нагадують знеболюючі препарати. До речі, колір ягід полуниці може нам розповісти про наявність в ній корисних речовин. Чим яскравіша полуниця - тим більше в ній вітамінів.
Чорна смородина. Смородина багата пектинами, калієм, вітамінами А, Р і ВI, а за вмістом вітаміну С чорна смородина перевершує майже всі ягідні і плодові культури. На відміну від багатьох інших ягід і плодів чорна смородина містить дуже мало ферментів, які руйнують аскорбінову кислоту. Тому свіжоморожений сік чорної смородини - надійне джерело природного вітаміну С протягом всієї зими, весни і літа, аж до майбутнього врожаю. До речі, смородина є медоносною рослиною, а мед із неї має лікувальні і профілактичні властивості.
Чорниця – рекордсмен за вмістом антиоксидантів, які допомагають знизити ризик розвитку багатьох захворювань, особливо вікових. Саме тому вкрай чорниця корисна літнім людям. Також ми знаємо про те, що чорниця є чудовою профілактикою погіршення зору. Крім того, в ній багато вітамінів А, В і С, дуже цінні для нашого організму.
Малина. У ягодах малини міститься багато пектину, мінеральні речовини - залізо, калій, мідь, клітковина, каротин, вітаміни С, В, РР, а також рітостерін, який має протисклеротичні властивості. Здавна відомо про потогінну і жарознижувальну дію малини, залежні в основному від вмісту в ній саліцилової кислоти. Малину часто використовують у дієтичному харчуванні, особливо дитячому. Говорячи про користь малини, ми найчастіше маємо на увазі саму ягоду, а про те, що листя малини також мають сильні корисні властивості, не знаємо. Щоб почерпнути всю користь з листя малини, його збирають по звершенню весни - на початку літа, сушать у тіні на вулиці. Далі листя заварюють як чай або настоюють на спирту.
Аґрус - відмінне джерело аскорбінової кислоти і перевершує в цьому відношенні малину, вишню, яблука та інші плоди. За кількістю заліза аґрусу в 2 - 3 рази поступаються яблука, малина, слива, вишня, але сам він поступається суниці. Окрім вітаміну С, в аґрусі досить багато фолієвої кислоти.
Вживання ягід до і після їжі.
У всіх ягід є сокогінна властивість, тобто вони прискорюють процес вироблення соляної кислоти в шлунку, тому дієтологи радять їсти ягоду після їжі, якщо у вас захворювання шлунка.
Поєднання ягід з іншими продуктами.
Щоб знизити рівень кислоти в ягодах їх можна поєднувати зі сметаною або молоком. А для засвоєння заліза потрібно вживати м'ясо з соусом з кислих ягід, наприклад, журавлини або смородини.
Але, не забувайте, чим яскравіше ягода, тим більший ризик алергії. Якщо у вас є харчова непереносимість тих чи інших продуктів, то краще проконсультуватися з алергологом і пройти тест.

 

Матеріал підготувала методист обласного методичного кабінету НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області Треніна А.С.

Категорія: Пам*ятки для населення | Додав: Nataly (15.08.2016)
Переглядів: 60 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0