Головна » Статті » Пам*ятки для населення

ЯК ПОЗБУТИСЯ ХІМІЇ В ОВОЧАХ ТА ФРУКТАХ?

     Як же вберегти себе від шкідливих речовин? Як позбутися хімії в овочах і фруктах? 

Від нітратів і пестицидів можна частково позбутися: для цього овочі і фрукти потрібно правильно вимити і очистити. 
КАПУСТА. Капусту, вирощену без шкідливих добрив, відрізняють тонкі листя і їх рівний колір. Не повинно бути темних плям. Велика частина нітратів міститься у верхньому капустяному листі і качані, тому їх потрібно викинути.
КАРТОПЛЯ. Цей овоч дуже добре вбирає шкідливі речовини. Якщо доводиться вибирати картоплю в магазині, то треба нігтем проткнути шкірку: почуєте дзвінкий хрускіт - все в порядку, картопля вільна від пестицидів. У картоплі нітрати збираються під шкіркою і в серцевині бульби, тому після того як картопля закипіла, воду необхідно злити. 
КАБАЧКИ, ОГІРКИ, БАКЛАЖАНИ. Огірки за кольором повинні бути ніжно - трав'яного кольору, якщо вони темно зеленого, це говорить про те, що їх перегодували нітратами. Якщо в огірку немає насіння, то він не годиться в їжу, в ньому багато шкідливих речовин. Перші кабачки і баклажани потрібно очищати від шкірки. Зріжте область плодоніжки - це саме отруйна місце. 
    ЗЕЛЕНЬ, САЛАТ, ПЕТРУШКА, КРІП. Найбільше хімії скупчується в прожилках, черешках - не потрібно це їсти. Зелень завжди стрімкіше вбирає нітрати і перед тим як додавати її в страви, вимочіть її у воді десь годину. 
    ПОМІДОРИ. Чим товща шкірка помідора, тим більше він містить хімії. Не купуйте помідори оранжево-червоні як би недозрілі. Біла м'якоть і товсті прожилки на зрізі - це сигнал великого вмісту хімії. А якщо вам все - таки попалися неякісні томати, потримайте їх у прохолодній воді близько 1 години. 
    ВИНОГРАД. Щоб виноград зберігався довго його обробляють фунгіцидами. Щоб позбутися від цієї речовини, виноград потрібно досить добре вимити. 
    КАВУНИ. Не купуйте кавуни, розрізані навпіл і обгорнуті в плівку - це хороша основа для розмноження бактерій і мікробів. Якщо кавун має товсті жовтуватого відтінку прожилки, значить його удобрювали. Можна провести невеликий тест: покладіть м'якоть на одну хвилину в стакан з водою, якщо вода поміняла колір - значить кавун підгодовували, якщо вона просто помутніла - ягода чиста. 
    ГРУШІ ТА ЯБЛУКА. Купуючи фрукти, візьміть їх в руки, якщо відчуєте що плоди слизькі і липкі, значить вони оброблені дифенілом для того щоб вони не псувалися і довго зберігалися. В Євросоюзі, США дифеніл заборонений через його сильні канцерогенні і алергенні властивості. Оброблені дифенілом фрукти потрібно очистити від шкірки.
    БУРЯК, МОРКВА, РЕДИСКА. Краще вибрати ту морквину, що менш яскрава і не надто велика. Морквини-переростки - на 100 відсотків вирощені на хімічних добривах. Величезна кількість нітратів міститься у верхівках і кінчиках коренеплодів, обрізайте їх перед вживанням. Не купуйте буряк з закрученими хвостиками. З моркви обрізайте 1 см хвостика, позеленілу частину потрібно обрізати повністю, в ній міститься велика кількість хімікатів.
    Щоб звести до мінімуму кількість вживаної хімії, потрібно вибирати овочі та фрукти вирощені на просторах нашої країни. Вони у багато разів «чистіші» імпортних. У нас не в таких кількостях використовують мінеральні добрива, з тієї простої причини, що у наших виробників немає грошей, щоб закуповувати добрива в таких кількостях як, наприклад, закуповують міндобрива в Америці, Голландії, Нідерландах, Туреччині. Та й гранично допустимі норми концентрації нітратів в Америці і у нас істотно відрізняється. Самі забруднені овочі та фрукти надходять до нас з Голландії, Туреччини, Ізраїлю, Єгипту, у них бідна земля і вона просто не може дати багатий урожай без істотної кількості добрив. 
     Декілька порад при покупці овочів та фруктів:
    При покупці слід уникати неприродно великих і рівних овочів. 
    Не купуйте овочі занадто яскравих кольорів, з товстими листям. 
    Овочі та фрукти повинні пахнути. Хоча б слабо. Овочі та фрукти, які нічим не пахнуть - оброблялися «хімією». 
    Краще купувати місцеву сезонну продукцію. Овочі, вирощені поряд з вашим містом, не потребують сильної хімічної обробки, щоб пережити транспортування і довге зберігання. Та й збирають їх більш зрілими.
    Обов'язково вимагайте у продавця документи на продукцію, в якій має бути написано, де вирощувалися фрукти і овочі, коли були зібрані і скільки лежать на прилавку. Це допоможе уникнути покупки імпортної продукції.
    При виборі між овочами різних виробників, наприклад, в супермаркеті, зважте приблизно рівні за розміром плоди на долоні і беріть той, що важче. В ньому менше хімії.

Матеріал підготувала Треніна А.С.

Категорія: Пам*ятки для населення | Додав: Nataly (23.09.2014)
Переглядів: 142 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0