Головна » Статті » Пам*ятки для населення

ЯК ЗАХИСТИТИСЬ ВІД КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ

Кишкова інфекція – це велика група заразних захворювань, які ушкоджують шлунково-кишковий тракт, мають однаковий механізм передачі і схожі клінічні прояви . Причиною інфекції можуть стати віруси, бактерії , а також продукти. Кишкові інфекції можна віднести до справжніх сезонних захворювань, пік яких припадає на літній період. Причин такої сезонності декілька: влітку ми частіше п’ємо некип’ячену воду з-під крана і джерел; вживаємо більше фруктів і овочів, які не завжди вимиті і знезаражені; харчові продукти (особливо м'ясо, молоко, риба) псуються швидше; з'являється велика кількість комах-переносників інфекції; влітку ми п’ємо більше рідини, яка розбавляє шлунковий сік, послаблюючи його захисну дію.
Джерелом кишкової інфекції є хвора людина або здоровий носій . Але головними розповсюджувачами є особи з легким перебігом захворювання або носії, особливо ті, хто по роду своєї діяльності зайнятий в сфері обслуговування населення: продавці продуктових магазинів, робітники системи громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів. Залишаючись на робочому місці, такі співробітники, будучи хворими, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їх руки: посуд, харчові продукти, предмети навколишнього середовища.
Період від моменту потрапляння збудника до виникнення клінічних симптомів захворювання відрізняється: при дизентерії – від 2 до 7 днів, при харчових токсикоінфекціях – декілька годин, при черевному тифі – 7- 25 днів.
Основні симптоми гострих кишкових інфекцій: підвищення температури тіла до 37 –39 градусів, озноб, нудота, блювання, болі в животі, рідкі випорожнення. З частими випорожненнями та блюванням у людини настає зневоднення і порушення електролітного балансу організму, що є вкрай небезпечним, особливо для малюків і літніх осіб. Тому першою і невідкладною допомогою, навіть в домашніх умовах, є поповнення втрат рідини і солей. Для цього підійде відвар сухофруктів, мінеральна вода без газу. Пити необхідно невеликими порціями кожні 5–10 хвилин.
У випадку виявлення перших ознак шлунково-кишкових розладів необхідно терміново звернутись до лікаря. Не рекомендовано займатись самолікуванням – це небезпечно для хворого, а також для оточуючих його осіб.
Захиститись від кишкових інфекцій нескладно:
перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом, обов’язково мити руки після відвідування туалету;
в літній період утримайтеся від вживання кондитерських виробів з кремом, приготовлених на свіжих яйцях;
зберігайте сире м'ясо і рибу окремо від готових страв в холодильнику;
на кухні доцільно мати декілька дощок та ножів і використовувати їх окремо для розділу сирих та варених продуктів. Кухонний посуд слід ретельно мити гарячою водою після кожного приготування їжі, м’ясорубку додатково після миття ще необхідно обдати кип’ятком;
ретельно промивайте фрукти, овочі, зелень (щоб позбутися непомітних оку забруднень, зелень краще замочити на 5–7 хвилин у слабо сольовому розчині);
салати зі свіжих овочів зберігайте не більше кількох годин, намагайтеся вживати тільки свіжу приготовлену їжу;
при покупці м'ясних і молочних продуктів віддавайте перевагу фабричній упаковці, обов’язково переконайтеся в терміні придатності;
пийте тільки кип’ячену воду або "мінералку" придбану в добре відомих магазинах;
при подорожуванні не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби, м'ясні салати, паштети, інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні).
Пам’ятаймо, що свідоме ставлення до гігієнічних вимог та їх обов’язкове дотримання – це надійний заслін перед кишковими інфекціями.

 

Матеріал підготувала методист обласного методичного кабінету НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області Треніна А.С.

Категорія: Пам*ятки для населення | Додав: Nataly (15.08.2016)
Переглядів: 34 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0