Головна » Статті » Пам*ятки для населення

ЯК ЗАХИСТИТИСЯ ВІД НІТРАТІВ, І НАСКІЛЬКИ ВОНИ МОЖУТЬ БУТИ НЕБЕЗПЕЧНІ?

Вживання терміну «нітрати» - передбачає наявність солей азотної кислоти безпосередньо в овочах і фруктах. Як відомо, рослини беруть з ґрунту більше сполук азоту, ніж потрібно для їх розвитку. Як наслідок, синтез нітратів в рослинні білки відбувається лише частково, решту ж нітратів потрапляють в наші організми з овочами в чистому вигляді.

Частина нітратів виводиться з організму, але ось інша частина утворює шкідливі хімічні сполуки (нітрати перетворюються в нітрити), в результаті чого:

· погіршується насичення клітин киснем;

· відбуваються серйозні збої в обміні речовин;

· слабшає імунітет;

· відбувається дестабілізація нервової системи;

· знижується кількість вітамінів, що надходять в організм;

· з'являються проблеми в шлунково-кишковому тракті, з серцево-судинною та дихальною системою;

· утворюються нітрозаміни (найсильніші канцерогени);

При одноразовому вживанні продукту з великим вмістом нітратів істотної шкоди організму не буде. Але при регулярному вживанні таких продуктів відбувається перенасичення організму токсинами з усіма витікаючими наслідками.

Як позбутися від нітратів в продуктах

Найголовніша порада - купувати, по можливості, перевірену продукцію зі свого регіону, а не привезену здалеку. Хоча вирощена у нас дуже рання редиска чи пекінська капуста також може бути надзвичайно небезпечна. Ще краще - вирощувати овочі самостійно. На крайній випадок - носити з собою тестер і перевіряти всі продукти на місці.

Позбутись нітратів повністю з продуктів у вас не вийде (це неможливо), але знизити їх кількість в їжі цілком реально.

Загальні способи нейтралізації нітратів

· Очищення фруктів і овочів. Тобто, зрізаємо всі шкурки, хвостики і ін. А потім ретельно миємо.

· Вимочування у звичайній воді протягом 15-20 хвилин. Такий метод обробки зелені, листових овочів і молодої картоплі (овочі слід нарізати перед замочуванням) знизить кількість нітратів на 15%.

· Варіння. При варінні також «втрачається» велика кількість нітратів (до 80 відсотків - у картоплі, до 40 - у буряку, до 70 - у капусти). Мінус - нітрати залишаються в бульйоні. Тому 1-й бульйон рекомендується зливати. Причому, зливати гарячим! При охолодженні всі нітрати «повернуться» з бульйону назад в овочі.

· Закваска, засолювання, консервування овочів. При засолюванні нітрати зазвичай перекочовують (здебільшого) в розсіл. Тому самі овочі стають більш безпечними, а розсіл просто зливають.

· Прийом аскорбінової кислоти перед вживанням нітратних овочів. Вітамін С загальмує утворення в організмі нітрозамінів.

· Додавання гранатового соку або лимонної кислоти до овочів в процесі приготування. Такі компоненти мають властивість знешкоджувати нітратні шкідливі сполуки. Також можна використовувати брусницю та журавлину, яблука, яблучний оцет.

· Вживання нарізаних овочів/фруктів відразу після приготування. При їх зберіганні (особливо в теплому місці) також відбувається перетворення нітратів в нітрити.

· Варіння і тушкування овочів повинні відбуватися БЕЗ кришки (це найбільше стосується кабачків, буряка і капусти).

Нейтралізація нітратів у конкретних продуктах

· Зелень перед приготуванням ставимо в воду «букетом» на пару годин під пряме сонячне світло. Або просто замочуємо у воді на годину.

· Овочі ріжемо кубиками і замочуємо у воді 2-3 рази по 10 хвилин (вода кімнатної температури).

· Овочі не розморожуємо (кладемо в каструлю прямо з морозилки, бажано зберігати вже нарізаними) або розморожуємо в мікрохвильовці відразу перед приготуванням.

· Зрізаємо зелені ділянки з картоплі і моркви (повністю!). На 1,5 см з двох сторін обрізаємо огірки, кабачки, баклажани, томати, цибулю і буряк. Знімаємо 4-5 верхніх листів з капусти, викидаємо качан.

· Миємо овочі в содовому розчині і ретельно обполіскувати водою (на 1 л води - 1 ст / л).

· Не використовуємо в їжу стебла зелені - тільки листя.

· Картоплю на годину замочуємо в холодну воду (не забуваємо її нарізати).

· Зливаємо перший бульйон при варінні.

· Намагаємося якомога рідше використовувати занадто жирні заправки для салатів (вони сприяють перетворенню нітратів в нітрити).

· Безжально позбавляйтеся від сумнівних, підгнилих, пошкоджених овочів і фруктів.

Будьте обережними!

Категорія: Пам*ятки для населення | Додав: Nataly (10.05.2017)
Переглядів: 24 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0