Головна » Статті » Пам*ятки для населення

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ ГРИБІВ

Багато людей задаються питанням, чи корисні гриби? З давніх часів людство вживає їх в їжу. Наявність у грибах значної кількості білків дозволило називати цей продукт рослинним м’ясом. 

Білок є надзвичайно необхідним елементом для щоденного вживання людиною. Крім того, користь грибів полягає і в достатньому вмісті необхідних людині вітамінів, наприклад, В1, С, В2, D та інших. Чим ще корисні гриби для людини? Їх цінність полягає у наявності таких елементів, як калій, фосфор, мідь, марганець, а також цинк. Таким чином, користь грибів надзвичайно значна і дає право називати їх одним із самих корисних і необхідних продуктів у раціоні.

Чим же корисні гриби гливи

Корисні властивості глив як грибів проявляються в тому, що вони насичені цінними мікроелементами, ненасиченими амінокислотами, що входять до складу білків (аланін, фенілаланін, лізин), вітамінами, а також іншими біологічно корисними речовинами — йод, натрій, кальцій, магній та інші. Користь грибів глив полягає в тому, що вони дозволяють знизити рівень холестерину, знижують небезпеку прояви атеросклерозу. Вуглеводи, на які багаті дані гриби, нормалізують діяльність кишечнику, сприяють виведенню небезпечних, шкідливих токсичних речовин.  Гриби гливи не містять шкоди, а         приносять тільки         користь. 

Користь печериць

Як і будь-які гриби, вони насичені білками. Крім цього печериці містять близько 90% води, цінні мінеральні речовини, а також амінокислоти (цистин, метіонін, валін та інші), які беруть участь у синтезі і відновленні тканин людського тіла, і широкий набір вітамінів (PP, E, D, B, залізо, фосфор, цинк, калій і інші). Вони можуть використовуватися як альтернатива рибних продуктів за наявності фосфору. Невеликий вміст натрію дає можливість вживати їх у безсольових дієтах. Корисні властивості грибів шампіньйонів полягають у відсутності жирів, а також цукру.

Неоціненна користь від білих грибів.

У них міститься досить багато рибофлавіну, більше ніж у будь-яких інших видах грибів. Саме ця речовина відповідає за працездатність щитовидної залози, волосся, нігтів, в цілому всього організму людини. Корисні властивості білих грибів віднесені до грибів елітної, першої категорії, тобто білі гриби засвоюються краще за інших. 

Корисні властивості грибів рижиків і лисичок.

Лисички і рижики схожі, але все ж належать до різних грибів. Рижики містять досить багато вітаміну А, інших мікроелементів, корисних речовин. Але ці гриби можуть принести не тільки користь, але і шкоду. Їх не варто їсти людям, яким видалили жовчний міхур, так як гриби погано перетравлюються. Корисні властивості лисичок такі ж, як і інших грибів. При цьому їх можна використовувати для лікування ожиріння, поліпшення зору.

Перш ніж вирушати в ліс по гриби, потрібно пам’ятати, що серед них багато отруйних, які можуть викликати сильні отруєння, а іноді і смерть.

Запам’ятайте декілька правил збирання та обробки грибів:

 1. Збирайте в лісі лише ті гриби, в яких ви впевнені, що вони їстівні. Не збирайте гриби поряд з транспортними магістралями, залізничними коліями та промисловими об'єктами. Гриби вбирають у себе отруту як губка, при цьому навіть їстівні гриби можуть спричинити важкі кишково-шлункові розлади у дітей та дорослих.

2. Не кладіть до кошика невідомі гриби, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення "бульба", з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих та пластинчатих грибів.

3. Якщо ви початківець, не порівнюйте зібрані гриби із зображенням у різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.

4. Ні в якому разі не куштуйте сирі гриби на смак!

5. Ретельно перевіряйте всі гриби, і особливо ті, які зібрали діти. Усі сумнівні, забруднені - викидайте.

6. Гриби потрібно кип'ятити 7-10 хв. у воді, відвар злити. Бажано зробити це кілька разів. А вже потім смажити.

7. Гриби, які ви збираєтеся використати для соління, обов'язково треба вимочити або відварити. Вони містять молочний сік, гірка речовина яка уражає слизову оболонку шлунка. Суворо дотримуйтесь правил консервування, щоб запобігти дуже важкому захворюванню - ботулізму.

8. Гриби не можна їсти дітям, вагітним жінкам та літнім людям.

9. Навіть їстівні гриби часто містять мікродози отруйних речовин. При вживанні їх кілька разів поспіль також може статись отруєння.

Матеріал підготувала методист обласного методичного кабінету НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області Треніна А.С.

 

Категорія: Пам*ятки для населення | Додав: Nataly (22.04.2016)
Переглядів: 47 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0