Головна » Статті » Пам*ятки для населення

МАНДАРИНИ-НАШІ НОВОРІЧНІ ФРУКТИ

Ми всі вже давно звикли до того, що Новий рік - це ялинка, пухнастий сніг, олів'є і мандарини. Мандарини не тільки створюють нам атмосферу дитинства і свята, але ще й дуже корисні.

Користь мандаринів - безумовна. Проте варто пам'ятати і те, що цитрусові - один з найсильніших алергенів, до того ж зловживання помаранчевими ласощами може чинити негативний вплив на нирки і слизову шлунка.

Чим корисні мандарини

Мандарин - яскравий представник сімейства цитрусових, який прекрасно зберігає всі корисні властивості при транспортуванні. М'якоть мандарина на 89,7% складається з води, решта 11,3% припадають на цукор (близько 7%), кислоти, пектинові речовини, мінеральні солі, глікозити, ефірні масла і вітаміни.

Про вітамінний склад мандаринів слід згадати окремо. Мандарини рясніють вітаміном С, якого в 100 грамах плоду міститься 35 міліграм. Крім того, мандарини багаті вітамінами групи В, зокрема В1 і В2, входить до їх складу і вітамін Р, К, D і провітамін А. Мандариновий сік містить кальцій, магній і калій, сприяє цей «помаранчевий напій» підвищенню апетиту і поліпшенню обмінних процесів.

В мандаринах не накопичуються нітрати, тому що в них міститься лимонна кислота, що захищає плоди від інших шкідливих речовин. При цьому, в цих цитрусових є величезні запаси вітаміну С, є «сонячний» вітамін D, а в білій плівці, яку більшість ретельно знімає з часточок, містяться глікозити, які відмінно зміцнюють наші судини. Сік мандарина поліпшує обмін речовин, процеси травлення та підвищує апетит, тому що в ньому знаходяться калій, магній і кальцій.

Але на цьому величезні цілющі властивості маленького мандарина не закінчуються! У його шкірці містяться речовини, які з успіхом лікують біль у животі, діарею, блювоту і бронхіти. Тому не поспішайте викидати мандаринову шкірочку, яка здатна ще й надавати заспокійливу дію. Шкірка мандаринів багата ефірними маслами, органічними кислотами, каротином, вітаміном С.

До речі, самий великий вміст фенолікової амінокислоти, яка називається сінефріном, робить мандарин незамінним при лікуванні астми і хвороб бронхів. Висушена шкірка мандарина застосовується як засіб пролонгації знеболюючих, до того ж, непогано заспокоює нервову систему.

Отже мандарини мають такі корисні властивості:

  • сприяють поліпшенню апетиту;

  • сприятливо позначаються на травленні і діяльності кишечника;

  • відновлюють мікрофлору кишечника;

  • насичують організм вітамінами;

  • покращують імунні функції організму;

  • мають здатність протистояти мікробам грибка;

  • борються з серцево-судинними захворюваннями, гіпертонією, атеросклерозом;

  • лікують дисбактеріоз;

  • рекомендуються при захворюваннях печінки;

  • допомагають швидко відновитися, якщо ви отруїлися;

  • служать профілактикою раку;

  • допомагають лікуванню каменів в нирках і сечовому міхурі, циститу;

  • містять клітковину, тому допомагають впоратися з хронічними запорами;

  • борються з ожирінням;

  • містять вітаміни, необхідні вагітним, годуючим мамам, якщо звичайно немає алергії.

    Як вибрати мандарини

    Щоб правильно вибрати цей новорічний фрукт, ви повинні знати, що марокканські мандарини - одні з найсмачніших і солодких, шкірка в них тонка, легко чиститься. А ось турецькі мандаринчики - кислуваті на смак, в них багато насіння, хоча шкірка теж тонка. На відміну від марокканських, фрукти з Туреччини не яскраво-помаранчеві, а жовті з зеленуватим відтінком. Але перше місце зайняли іспанські мандарини, так як вони дуже соковиті, ароматні і солодкі. В них тільки два насіннячка, а шкірка - пориста і товста.

    Ось скільки корисних властивостей у мандаринів, тому намагайтеся включити в свій раціон харчування.

Категорія: Пам*ятки для населення | Додав: Nataly (10.01.2018)
Переглядів: 28 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0