Головна » Статті » Пам*ятки для населення

ОБЕРЕЖНО!!! - ГРИБИ...

   

Якщо ви все ж не можете відмовитися від грибної спокуси, тоді вам корисно буде знати кілька важливих речей, а саме: 
      - не купуйте гриби на стихійних ринках. Натомість, споживайте лише ті, які продають у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках) та ті, про які відомо, що вони їстівні; 
     - значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння; 
     - готувати гриби слід у день збору, інакше в них утворюється трупна отрута; 
     - суворо слід дотримуватися правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати важке захворювання - ботулізм. 
    Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів. 
    Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння. 
    Перша допомога при отруєнні грибами 
     Викличте "Швидку медичну допомогу". 
   Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими. 
    Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. 
    З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи. 
    Забороняється: 
    Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування. 
   Також слід пам’ятати, що підбирати слід тільки ті гриби у правдивості яких ви стовідсотково впевнені і також мати на увазі, що існує безліч грибів котрі схожі на їстівні, а насправді вони отруйні. Такі гриби часто називають грибами-двійниками. 
   Найбільш відомі гриби-двійники – опеньки: їстівний літній, осінній і зимові (зимовий гриб) і отрутні несправжні опеньки – сірчано-жовтий і цегляно-червоний. Несправжні опеньки здебільшого не викликають небезпечних для життя отруєнь, але оскільки їх дуже часто плутають з справжніми опеньками, необхідно знати основні відмінні ознаки цих грибів. Обидва види несправжніх опеньків відрізняються від справжніх опеньків насамперед забарвленням пластинок: у сірчано-жовтого вони спочатку сірчано-жовті, а в цегляно-червоного – білуватого або бруднувато-жовті, але в міру утворення спор дуже швидко сутеніють, здобуваючи чорнувато-маслинове або маслиново-буре забарвлення. У літнього опенька вони спочатку кремові, що пізніше буріють, а в осіннього опенька і зимового гриба – білі або жовтуваті і ніколи не сутеніють. Зеленувато-маслиновий відтінок пластинок у грибів з темним споровим порошком, що ростуть великими групами на пнях, на ґрунті біля них або рідше на живих стовбурах дерев – ознака несправжніх опеньок, що надійно відрізняє їх від справжніх опеньок. 
    Неїстівні «помилкові» гриби, які можна поплутати з їстівними - жовчний гриб, помилковий білий гриб - гірчак (ylopіlus folleus). Капелюшок 5–10 см у діаметрі, м'ясиста, спочатку, напівкругла, з віком напівкругло-розпростерта, буро-коричневим або маслиново-коричнева з жовтуватим або сіруватим відтінком, злегка бархатиста або гладка, суха. Гриб має біле забарвлення, лише в старих екземплярів капелюшок слабо-жовтуватий. Ніжка біла, кошлата, з кільцем, часто погано помітним через пластівці на ніжці. Вольва вільна, мішкоподібна, білого кольору. Розвивається цей гриб у ті ж строки, що і бліда поганка, але на відміну від неї зустрічається в основному в хвойних (ялинових і соснових) лісах переважно північних і північно-західних районів нашої країни. 
    Мухомор весняний теж має біле фарбування і зустрічається в листяних і змішаних лісах у червні і до осені в більш південних районах. Плодові тіла нею меншого розміру, капелюшок без горбка, ніжка гладка, без пластівців, з добре вираженим кільцем. У трьох описаних найбільш небезпечних видів отрутних грибів, що викликають, по деяким даним, до 90% усіх смертельних випадків отруєння грибами, є багато їстівних двійників, що підвищує імовірність їхнього помилкового збору. Звичайно найбільш схожими на ці види вважають печериці лісову і польову, однак при більш уважному погляді їх відрізнити досить легко. Печериці, щоправда, забарвленням капелюшка і кільцем на ніжці схожі на мухомори смердючий і весняний і навіть на більш світло забарвлені екземпляри блідої поганки, але відрізняються відсутністю вольви в основі ніжки. Тому дуже важливо зривати печериці з ніжкою, щоб переконатися у відсутності вольви, а не зрізати капелюшки. Крім того, у печериць на відміну від мухоморів і блідої поганки пластинки мають спочатку брудно-рожеве забарвлення, а при дозріванні спор темнішають до коричневих або чорнувато-бурих.
    Дуже небезпечна подібність блідої поганки з деякими сироїжками, що мають забарвлення капелюшка зелених або навіть маслинових тонів. Подібність тут збільшується ще і тим, що пластинки в сироїжок, як і в мухоморів, білі. Головна відмінна ознака сироїжок зелена, зеленуватої і деяких інших – відсутність вольви і кільця на ніжці, тому при зборі грибів дуже важливо звертати увагу на деталі будівлі ніжки. Якщо в гриба з зеленим фарбуванням капелюшка і білих пластинок є кільце на ніжці і здуття в підстави ніжки або добре помітна вольва – це отруйний мухомор. На бліду поганку і менш отрутний мухомор погапковидний злегка схожий і їстівний гриб зеленушка, однак у неї ніжка і пластинки лажі на ранніх стадіях мають зеленувато-жовте фарбування, чим вона легко відрізняється від мухоморів, а ніжка її позбавлена кільця і вольви. Найбільше небезпечною, мабуть, є подібність білого поплавця з мухомором смердючим. Ці гриби іноді важко розрізнити навіть фахівцеві. У поплавців, на відміну від мухоморів, їхніх близьких родичів, є вольва в основи ніжки, але немає кільця. Однак ніжка в них біла, луската і дуже схожа на ніжку мухомора смердючого в тих випадках, коли в останнього буває погано виражено на ніжці кільце. Забарвлення капелюшка і пластинок в обох грибів біла і навіть форма капелюшка часто подібні, хоча в поплавця вона звичайно більш правильної форми, конічної або напівкруглої, без різкого бyгpa. Єдина більш-менш добре виражена відмітна ознака в цих видів – рубчастий або смугастий край капелюшка в поплавця і гладкий у мухомора смердючого. Поплавці, у тому числі і білий, – їстівні, тому при зборі особливо небезпечна можливість поплутати їх з мухомором смердючим. Інша група грибів-двійників отрутні мухомори червоний і пантерний і їстівні мухомори сіро-рожевий і товстий.

Пам’ятайте!
Дотримання цих простих правил може зберегти ваше здоров'я і навіть життя!


Матеріал підготувала методист Просяник Н.С.

Категорія: Пам*ятки для населення | Додав: Nataly (24.09.2014)
Переглядів: 181 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0