Головна » Статті » Пам*ятки для населення

ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА НА КУХНІ

За статистикою, кожна четверта пожежа починається з кухні, тому дане приміщення залишається одним з найбільш небезпечних в будинку або квартирі. Щоб не допустити загоряння будь-якого масштабу, слід дотримуватися правил пожежної безпеки на кухні і уважно ставитися до всіх можливих джерел небезпеки.

Існує кілька найбільш поширених причин виникнення пожежі на кухні:

• скупчення пилу і жиру, що є легкою займистою сумішшю;

• несправності в роботі техніки або проводки;

• неправильна експлуатація теплового і кухонного устаткування;

• необережність у поводженні з вогнем;

• нездатність самостійно запобігти поширенню вогню.

Особливо небезпечною може бути плита. Незалежно від того, газова вона або електрична - таке обладнання повинно бути теплоізольованим від легкозаймистих конструкцій з дерева та пластику. А якщо плита знаходиться біля вікна - не можна вішати довгі штори, які можуть потрапити у полум'я і спалахнути. Рукавиці і рушники слід тримати подалі від вогню.

У процесі приготування їжі масло розжарюється до дуже високої температури і також може призвести до пожежі. Щоб уникнути цього накривайте посуд спеціальною кришкою або вологою ганчіркою. Не можна заливати масло в гарячому вигляді водою - воно розбризкається і запалиться, при цьому поширюючись по приміщенню. Не зберігайте на кухні речовини, які легко займаються - розчинники, аерозолі. У разі перегріву вони можуть спалахнути.

Інструкція з пожежної безпеки кухні

Обережність і пильність є основою пожежної безпеки на кухні і в інших приміщеннях будинку. Щоб запобігти займанню на кухні, варто дотримуватися такої інструкції з пожежної безпеки кухні:

• не залишайте дітей на кухні без нагляду;

• готуйте із зібраними волоссям і з засуканими рукавами;

• звертайте увагу на подачу газу - якщо пальник постійно гасне (наприклад, через забруднення або попадання води), очистіть або висушіть його;

• не залишайте їжу в процесі приготування без спостереження;

• використовуйте кухонні прилади відповідно до інструкції, в разі поломки не користуйтеся технікою;

• витирайте пил і жир з поверхонь;

• стежте, щоб електропроводи приладів розміщувалися далі від поверхонь, які нагріваються, шнури повинні бути сухими і чистими.

Якщо ж в кухонному приміщенні все-таки сталася невелика пожежа - дійте негайно. ЇЇ можна зупинити самостійно за допомогою підручних засобів - прального порошку, землі з горщиків, соди. Використовувати воду не рекомендують. Якщо у вас не виходить справитися і загоряння розширюється - швидко викликайте пожежну службу, вимкніть газ та електрику. Поки пожежні приїдуть на місце, можна, для того щоб уникнути розростання пожежі, закрити двері кухні і поливати їх водою з зовнішнього боку, заткнувши щілини мокрими ганчірками.

Дії під час пожежі на кухні

• Масляна пожежа. Якщо спалахнув жир, слід відразу вимкнути подачу газу і електрику. Укрийте посудину мокрою тканиною або кришкою і залиште в цьому виді, поки жир всередині не охолоне. У кухонному приміщенні завжди повинна зберігатися груба тканина - накиньте її на руки і потім акуратно покладіть на палаючий предмет. Якщо жир потрапив на підлогу або стіни - можна для гасіння масла застосовувати соду або ж порошок для миття посуду, закидаючи ними полум'я.

• Перегрів електричної плити. Негайно вимкніть плиту, знеструмивши її. Тільки потім накрийте вологою ганчіркою спіраль.

• Займання сміття в урні. У такому випадку можна використовувати воду. Просто залийте вміст урни водою.

• Займання електричної техніки. Швидко відключіть прилад від електричної мережі. В даному випадку забороняється використовувати воду! Якщо ж загоряння ще маленьке і тільки почалося, можна накрити відключене від розетки обладнання грубою ковдрою або щільною тканиною, головне - не дати повітрю потрапити всередину і поширити полум'я.

Правила пожежної безпеки на кухні

Не слід в разі масляної пожежі намагатися гасити полум’я водою. Ця помилка найпоширеніша і найбільш небезпечна. Адже масло і вода не змішуються, вода важче і тому відразу йде на дно. Відповідно, там вона швидко нагрівається і починає кипіти і випаровуватися, в результаті - жир бризкає ще більше, поширюючи полум'я.

Якщо на кухні утворився відкритий вогонь - НЕ треба розмахувати перед ним рушником або будь-якою іншою тканиною. Так вогонь пошириться ще більше через підвищений доступ повітря.

У разі, якщо ви вирішили використовувати сухий спосіб для загашення невеликої пожежі - не варто кидати в неї всі сухі інгредієнти, які ви знайшли на кухні. Вони можуть дати зворотний ефект. Використовуйте виключно соду, яка здатна загасити полум'я.

При загорянні масла не потрібно пересовувати каструлю з палаючим жиром. Це ще одна найпоширеніша помилка, так як багато хто намагається швидко винести палаючий предмет на вулицю. Однак, в такому випадку ви можете обпектися або розлити масло, тим самим, викликавши ще більш серйозну пожежу.

І найголовніше - не варто боятися викликати пожежних або ігнорувати серйозні причини загоряння. Якщо у вас не вийшло самостійно побороти поширення вогню - негайно викликайте пожежну службу. Так ви зможете врятувати від пожежі не тільки свій будинок, але і власне життя, і життя близьких.

 

Матеріал підготувала методист обласних та м. Ужгород курсів удосконалення керівних кадрів НМЦ ЦЗ та БЖД Закарпатської області Треніна Альона Сергіївна

 

Категорія: Пам*ятки для населення | Додав: Nataly (14.03.2018)
Переглядів: 34 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0