Головна » Статті » Пам*ятки для населення

ВЗИМКУ ГАРНЕ САМОПОЧУТТЯ ПОДАРУЄ МАНДАРИН

Коли настають довгоочікувані зимові свята, всі ми згадуємо про ці яскраво оранжеві плоди. Саме мандарини вважаються неодмінним атрибутом новорічного столу. Але крім традиційного аромату і смаку, вони мають і багато лікувальних властивостей.
Мандарини з'явилися в Європі лише на початку ХІХ століття. Перші два дерева були привезені з Індокитаю в подарунок Наполеону І і посаджені: одне - в Парижі, інше - в Мальмезоні - улюбленому маєтку імператриці Жозефіни.
Мандарини - високовітамінні плоди. Вони містять велику кількість вітаміну С (38-40 мг/100 г продукту) та ретинол. Порівняно з іншими цитрусовими, ці фрукти характеризуються високим вмістом бета-каротину, який пригнічує утворення ракових клітин. Прекрасний смак мандаринам надають цукри (до 10%), органічні кислоти та ефірні масла.
Лікувальні властивості мандаринів
Дієтологи радять їсти 50-70 г плодів 3-4 рази протягом дня. Слід врахувати, що корисніше з'їсти денну порцію не воднораз, а розтягти процес поповнення організму необхідними речовинами впродовж усього дня.
Смачні помаранчеві плоди корисні ослабленим дітям, для одужання після важких захворювань. Вони сприяють нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, моторики кишечника.
Плоди мандаринів справляють протикашльову та відхаркувальну дію, тому їх вживання показане у разі застудних та інфекційних сезонних хвороб, коли вражено дихальні шляхи. 
Мандариновий сік є корисним дієтичним і лікувальним напоєм. Особливо він рекомендується дітям і хворим. Для очищення легенів від слизу рекомендується кожен ранок випивати по склянці мандаринового соку. 
Мандаринова шкірка входить до складу суміші лікарських рослин для отримання гіркої настоянки, яка застосовується в медицині для підвищення апетиту і поліпшення травлення. При діабеті відвар з шкірки мандаринів сприяє зниженню рівня цукру в крові. 
Плоди мандарина застосовують як цінний дієтичний продукт, що насичує організм вітамінами в зимовий час. Мандарини володіють антицинготною дією, підвищують апетит, покращують обмінні процеси.
Вчені з Південної Кореї провели ряд досліджень і виявили, що цей помаранчевий фрукт зміцнює печінку. Окрім цього мандарини перешкоджають процесу ожиріння.
При високій температурі сік мандарина добре вгамовує спрагу.
При захворюваннях шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються проносами, дуже корисні свіжі мандарини і сік.
Сік і плоди мандарина ефективно діють при дизентерії, а завдяки фітонцидним властивостям надають антимікробну дію.
Ефірне масло мандарина піднімає настрій. До того ж, запах мандаринової олії поліпшує кровообіг, сприяє гармонізації системи травлення.
Регулярне вживання мандаринів відновлює сили та поліпшує обмінні процеси.
Отже, бачимо, що ласувати мандарином не тільки приємно, а й корисно. Недаремно дітлахи так люблять ці соковиті плоди. Тому запасайтеся мандаринами, кладіть їх під ялинку, даруйте близьким і рідним - і будьте здорові!

Матеріал підготувала заступник завідувача обласних та м. Ужгород курсів Просяник Н.С.

Категорія: Пам*ятки для населення | Додав: Nataly (11.12.2015)
Переглядів: 63 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0